tisdag 24 maj 2011

v 27

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större. Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.


Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Pappa

Graviditeten blir än mer verklig med din kvinnas mage som växer och fosterrörelserna som du kan känna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har förädragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och förädraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.

Mina tankar

Ju längre in i graviditeten jag går ju fortare går den. 13 veckor kvar tills beräknad förlossning. Vaknar oftare på nätterna nu utav en fruktansvärd halsbränna, har mycket sammandragningar och speciellt på jobbet. Alla papper är inskickade till försäkringskassan och väntar bara på svar angående havandeskapen. Tycker om min tjocka bebismage. Det är så mysigt att på kvällarna efter jobbet lägga sig i sängen och kika på när bebisen i magen skarpar och far runt. Hela magen rör sig och guppar upp och ner. Otroligt hur mycket man kan älska någonting som man ännu aldrig sett. Älskar tanken på att om några få månader är jag och Johan en riktig familj med vårt lilla knyte. Min högsta dröm går i uppfyllelse. Jag ska äntligen få min egen lita skrutt!

Nu ska jag åka till Obs Bergvik en sväng. Såg att dom i reklamen hade billiga underlakarn och ombyten till bebissängen och kärran. Sen måste jag handla lite mjölk och yoghurt. Vårt kylskåp ekar. Kommande lön ska sitta fint!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar