tisdag 19 juli 2011

Graviditetsvecka 35

Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget. Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.
 
 
Mamma

din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas. Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning! Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova.


Pappa

Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan. När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker; skötbord, spjälsäng, blöjor med mera. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.


Egna tankar

Det börjar verkligen närma sig beräknat förlossningsdatum och jag börjar bli spänd och lite smått nervös. Kommer bli jättetufft att föda, men vilket jag hoppas jag får göra på vanlig väg. Är nog mer rädd för kejsarsnitt än för vaginal förlossning. Det mesta är klart inför bebisen, förutom lite småsaker och BB-väskan är inte packad. Tror vi får information nästa gång hos barnmorskan vad vi ska packa ner i den. Nästa gång hos barnmorskan som är 29 juli ska vi se om bebisen fixerat sig, alltså lagt sig i bestämd förlossningsställning. Längtar så obeskrivligt tills knytet kommer ut och vi får se den för första gången. Vem är den lik? Hur stor är den? osv.. Ser fram emot att få ta långa, mysiga höstpromenader med min lilla egna familj. Johan kommer bli världens bästa pappa!


Skillnaden från vecka 19 tills idag vecka 35.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar