tisdag 26 juli 2011

vecka 36

Just nu: Jag har en mycket rörlig liten bebis i magen! Hela magen studdsar upp & ner.

Idag har jag gått hela 35 veckor och är inne på första dagen i vecka 36. 4 Hela veckor kvar tills pyret är beräknad!! Det ska vi fira genom att träffa Linn och shoppa lite. Ta en fika och prata massa strunt. Får passa på nu innan dagarna fylls av matning och bebisbajs.



Har fått första krånglet med försäkringskassan också. Ringde dom igår då jag bara får en utbetalning på knappt 1000:- denna månaden från dem. Telefonisten sa att hon inte kunde se någon utbetalning angående graviditetspenningen. Ändå har jag skickat in alla papper & fått det bekräftat att jag fåt hel gravititetspenning mellan 30 juni - 18 augusti. Men hon skulle lägga in ett meddelande. Så får vi väl se när jag får något utbetalt. Tur jag får lön från jobbet denna månaden i alla fall..

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt. Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Mamma

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer. Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta. Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig. Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC.
 

Pappans roll vid förlossningen


Att vara med om en förlossning är en stark upplevelse även för dig som pappa, partner eller medföljare. Det är lätt att känna sig hjälplös, men det finns mycket du kan göra vid förlossningen för att få den födande kvinnan att må bättre. Du är en viktig person för henne när barnet ska födas. Det bästa du som pappa, partner eller medföljare kan göra när förlossningen väl sätter i gång är att finnas till hands, berömma, stötta och lugna den födande kvinnan.

Vilken är medföljarens uppgift?

Det är viktigt att kvinnan känner trygghet med och tillit till den som följer med på förlossningen. Då kan hon slappna av och koncentrera sig på födandet. En kvinna som föder kan ibland reagera på smärta på ett sätt som man inte förväntar sig och det kan tyckas som om hon förlorar kontrollen över sig själv. Många kvinnor går in i sig själva för att kunna fokusera på förlossningsarbetet. Det måste du ha förståelse för. Du är ändå viktig som stöd.

Vad du kan göra praktiskt

Det finns mycket du kan hjälpa till med. Många medföljare säger att de känner sig hjälplösa, men frågar man den födande kvinnan upplever hon ofta något helt annat. Personalen är till för att stötta och hjälpa den födande kvinnan, men det finns mycket en pappa, partner eller medföljare kan göra. Här är några exempel:
  • ge uppmuntran och mentalt stöd
  • badda pannan
  • hämta och ge vätska att dricka
  • massera ryggen
  • hjälpa kvinnan att hitta bra lägen att vila i mellan värkarna
  • hjälpa kvinnan att kissa
  • föra kvinnans talan när hon inte orkar tala.
Mat & dryck

Det är viktigt att kvinnan dricker ofta och lite och du kan hjälpa henne att få i sig små klunkar vätska. Det är också viktigt att du själv äter och dricker. Ta med några smörgåsar, snacks och dricka till dig själv. Frukost, lunch och middag kan du köpa i matsalen eller kafeterian på sjukhuset.

Stanna i rummet eller gå ut?

Ofta vill kvinnan att du ska finnas i rummet under hela förlossningen, men blir den långdragen kan du bli tvungen att gå ut för att köpa dig lite mat. Kanske behöver du också få komma ut en stund och rensa tankarna. Men det är bra om du har med dig åtminstone något att dricka så att du inte behöver gå ut i onödan.

Prata innan

Nuförtiden utgår vi från att pappan eller partnern ska vara med vid förlossningen, men det är inte självklart. Känner du dig osäker är det viktigt att ni pratar igenom det hela. Det är fullkomligt normalt att känna osäkerhet – det gör alla. Men komihåg att personalen finns där för er båda och att du kan rådfråga barnmorskan om hur du kan hjälpa till på bästa sätt.
Ni kan också välja att ta med ytterligare en medföljare, till exempel en kompis, en förälder eller en doula – en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste. Prata gärna med er barnmorska i förväg för att få tips och råd. Om tanken på att närvara vid förlossningen trots allt känns helt omöjlig kan ni välja att någon annan ska vara medföljare. Du kan alltid finnas tillgänglig per telefon eller vänta utanför om du skulle ångra dig. De allra flesta som har varit med vid sina barns födslar har inte ångrat sig. Det är viktigt att ni pratar igenom era förväntningar och föreställningar om förlossningen och bestämmer hur ni vill ha det så att ni är överens och känner er lugna och trygga.

Bra att ta med

Ta med dig de här sakerna till förlossningen:
  • väskan ni packat till kvinnan – glöm inte pappren ni fått av barnmorskan
  • dryck och små snacks som yoghurt, frukt, choklad och smörgås
  • en extra tröja att byta till om du blir svettig eller om du fryser
  • massageolja
  • kamera, film, band, laddade batterier
  • eventuellt ombyteskläder till dagen därpå
  • hygienartiklar
  • kanske en present till kvinnan när det hela är över.
Egna tankar

Nu är det inte långt kvar tills bebisen anländer. Hela graviditeten har gått jättefort och jag må säga att jag haft en riktigt fin graviditet. Har mått illa i drygt 3 veckor, i början av graviditeten. Men det tror jag beror mest på att jag började jobba 02.30 på nätterna. Foglossningen har i stort sett hållt sig på samma nivå hela tiden. Det är först nu jag har kännt av att smärtan ökat lite gran på ena sidan. Hoppas att bebisen snart fixerar sig så att jag får lite lättare att andas. Längtar så obeskrivligt! Är så nyfiken på vårt lilla mirakel och det är helt ofattbart att vi kommer få ett litet knyte med båda våra personligheter. Jag kommer ha världens mysigaste lilla familj!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar